Eureka Leuven

GEEF AF! Uit de klas gegrepen

Oefeningen en acties op CleverKids

Sinds enkele maanden sta ik voor de klas op Eureka. Ik gebruik CleverKids als deel- en oefenplatform. In deze blog zal ik regelmatig mijn ervaringen met CleverKids delen. Goed, slecht, verrassend, verwarrend … Maar vooral: wat werkt nu écht in een klas? Welk effect heeft CleverKids op mij, en op de leerlingen?

Als ik de leerlingen oefeningen laat maken op CleverKids, vinden ze de start altijd leuk. Van zodra ze ‘goed’ worden in de oefening, gaan het niveau omhoog. Gemakkelijk differentiëren als leerkracht, maar weinig comfort voor de kinderen. Dat is een goeie zaak, want wat leerlingen al kunnen, moeten ze niet meer te oefenen. Van zodra er 5 oefeningen juist zijn, gaan ze naar andere/moeilijkere oefeningen.

Zelf zet ik graag, tijdens het maken van mijn lesvoorbereidingen, al de oefeningen klaar, zeker als ik al op voorhand wil differentiëren. Tijdens de les zelf lukt het me uiteraard niet altijd om alle leerlingen ermee te laten starten, is een lesuur last minute veranderd, blijkt de basis toch onvoldoende verworven … Ik merkte dat, voor de actie gestart is, je deze nog altijd kan aanpassen: qua inhoud, timing … Je kan ook de leerlingen op het moment zelf nog eenvoudig aan het werk zetten. Ze gaan dan automatisch naar de nieuwe oefening. Ook hier kan je gemakkelijk andere oefeningen sturen naar één of meerdere leerlingen.

Voor kinderen is het vaak moeilijk om de theorie toe te passen op een oefening. Zeker meerkeuzevragen leiden vaak tot gokken. Op CleverKids krijgen kinderen niet eindeloos dezelfde oefeningen. Na 3 keer het foute antwoord past het niveau van de oefening zich aan. Bij heel wat oefeningen krijgen kinderen al gerichte feedback over de fouten die ze maakten.

Hoe ik gokken probeer tegen te gaan, zodat oefenen op CleverKids leren wordt? Dat vertel ik je in de blog ‘Rapportage’.

Maria Clara

Wil je de Eureka nieuwsbrief?

Blijf op de hoogte van onze campagnes, hulpmiddelen en nieuwste tips en tricks. Vul hieronder je mailadres in.

We kijken er alvast naar uit je te mogen inspireren!