Kom je ook?
Woensdag 22 november 2023 | Tour&Taxis Brussel
Met de steun van de Koning Boudewijnstichting mogen we je uitnodigingen voor de studiedag:
‘Eureka-strategieën als hefboom voor succes. Zet leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in hun talent!’
Gratis deelname, inschrijven verplicht
Voormiddag
9u15-12u15 | Onderwijsprofessionals
Al meer dan 40 jaar doet Anny aan onderwijsinnovatie. Tijdens deze studiedag krijg je de nodige inspiratie mee om in je eigen school aan de slag te gaan.
Inschrijvingen voor directie, zorgcoördinatoren en beleidsmedewerkers
9u15-12u15 | Eureka-strategieën als hefboom voor succes. Zet leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in hun talent!
Eureka zet zich sinds 1990 in om begaafde leerlingen met specifieke leernoden succesvolle kansen in ons onderwijs te geven. Die 33 jaren leidden tot 999 verhalen van groei en zelfrealisatie. Misschien leerde je in je eigen schoolomgeving één van onze oud-leerlingen kennen.
We nodigen scholen uit om samen te groeien in positief stimulerende leerzorg. We onderzoeken succesvolle strategieën die je in de eigen school kan inzetten.
Kom als directie samen met een beleidsverantwoordelijke of zorgcoördinator.
Deel ideeën en laat je inspireren.
Programma
8:45: ontvangst
9:15: welkom
9:30-10:45 Anny Cooreman founder Eureka| Welke keuzes maken het verschil op lange termijn? Aan de slag met de Eureka-kaleidoscoop.
10:45-11:00 Departement Onderwijs Vlaanderen | Redelijke aanpassingen en de Digisprong
11:00-11:20 Pauze
11:20-11:45 Getuigenissen
11:45-12:15 Lucas Hermans (Eureka) & Sandrine De Coster (HoGent) | Redelijke aanpassingen haalbaar in je school
12u15 – … Inspiratiebeurs oud-leerlingen en schoolondersteunende verenigingen
Praktische info
Tour & Taxis ligt op 10 minuten wandelen van station Brussel-Noord.
Auto: Er is een parking vlak naast het gebouw voor 8 euro/dag.
Openbaar vervoer: Het is mogelijk om met de bus vanuit Brussel-Noord het bel.brussels-gebouw te bereiken. De rit duurt +- 8 min.
Te voet: Deze wandeling zal ongeveer 15 minuten duren.
Nood aan een snack of verfrissing? Dit kan bij foodcourt Gare Maritime. Dit ligt op 2 minuten wandelen van het bel.brussels-gebouw.


Waarom deze studiedag?
Anny Cooreman, oprichtster Eureka Onderwijs, wint de Grote Prijs voor Opvoeding 2023 voor haar pioniersrol in de aanpak van leerstoornissen.
De Prijs voor Opvoeding gaat dit jaar naar Anny Cooreman. Met haar expertisecentrum Eureka maakt zij al 40 jaar het verschil voor vele kinderen en jongeren met leerstoornissen.
Het Fonds Filson Steers Mariman werd in 2010 opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting naar aanleiding van een legaat. Om de twee jaar bekroont het Fonds een laureaat die zijn of haar leven in het teken stelt van ‘de opvoeding van kinderen of jongeren’. Het Fonds reikt om de twee jaar 60.000 euro uit de Prijs voor Opvoeding uit, wat het tot een unieke Prijs in Vlaanderen maakt.
Dit jaar gaat de Prijs naar Anny Cooreman, oprichtster van Eureka Onderwijs. Al 40 jaar inspireert ze vele leerlingen, ouders, leerkrachten en professionals met haar innoverende aanpak rond leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie en ADD.
In 1983 startte Anny Cooreman een centrum op voor diagnostiek en naschoolse begeleiding. Enkele jaren later richtte ze samen met Hedwig Van den Bosch een door het Vlaams Ministerie van Onderwijs erkende school op die specifiek aandacht biedt aan kinderen en jongeren met leerstoornissen. Wat de school uniek maakt, is het tijdelijke karakter voor de leerlingen: doorgaans verblijven leerlingen gemiddeld twee jaar op Eureka waarna ze terug overstappen naar het reguliere (hoger) onderwijs. In die tijd leren ze zelfstandig, creatief en resultaatgericht werken, in harmonie met hun leerstoornis. Intussen is het Eureka project bekend tot ver buiten Leuven,
Eureka groeide doorheen de jaren uit tot een innovatieve laboschool: Anny en haar team observeren en toetsen ervaringen rond leerstoornissen en ontwerpen een breed scala aan leermaterialen, trainingen en tools die in het brede schoolsysteem in Vlaanderen kunnen worden ingezet. Een project als Eureka ADIBib bijvoorbeeld biedt gratis hulpmiddelen rond dyslexie voor meer dan 38.000 leerlingen. Ook leerden vele leerlingen met methodieken als ‘RekenTrapperS’ en ‘Als Spelling een Kwelling Is’ anders rekenen, lezen en spellen. Anny hielp ook STICORDI maatregelen in het Vlaams onderwijs concreet implementeren.
In haar aanpak staat het begrip ‘talent’ steeds centraal: ze benadrukt de kracht van de leerlingen zelf en toont hoe een aangepaste aanpak rond leerstoornissen kan helpen om hun vol potentieel zichtbaar te maken in het onderwijs en de samenleving. Van mankement tot talent is dan ook het motto van Eureka. Daarnaast zijn Anny en haar team actief pleitbezorgers voor redelijke aanpassingen in het onderwijs en werkt ze samen met beleidsmakers rond het thema.
De expertenjury van de Prijs Filson Steers Mariman roemt Anny voor haar innoverende aanpak rond gelijke onderwijskansen: ‘Door het delen van haar kennis en methodieken op een toegankelijke manier, maakt Anny al meer dan 40 jaar het verschil voor een grote doelgroep met specifieke onderwijsnoden. Haar educatieve aanpak gaat sterk uit van empowerment waarbij ze de krachten en talenten van de leerlingen nooit uit het oog verliest.’
Hiermee wordt voor de eerste maal – na laureaten in onder andere het jeugdwerk en de kinderopvang – de prijs uitgereikt aan een persoon die actief is in het onderwijsveld.
Dit is de zevende editie van de Prijs. Voorgaande laureaten waren Majo De Saedeleer, voormalig directeur Stichting Lezen (2011), Chris Van Lysebetten, coördinator Habbekrats (2013), Loredena Marchi, directeur Foyer in Molenbeek (2015), Gerhard Jäger, drijvende kracht van Art Basics for Children (2017), Ingrid De Jonghe, oprichtster van TEJO (2019) en Patrick Blondé & Lies Chromiak, bezielers van CKG Kapoentje Oostende (2021).

