1.3 Wanneer start je en met welk toestel?

Digisprong = elke leerling een toestel vanaf het vijfde leerjaar

Dankzij de Digisprong heeft leerling vanaf het 5e leerjaar een toestel gekregen van de school. De regels rond hoe de computer gebruikt mag worden verschillen per school. Belangrijk is om na te gaan of de leerling toegang heeft tot een toestel binnen en buiten de school.

Welk toestel?

Tablets, chromebooks, laptops …  er is veel variatie te vinden. De belangrijkste basis is dat de leerling het toestel correct en nuttig leert gebruiken.

Wel kijk je best naar wat de leerling met het toestel gaat moeten doen om de juiste keuze te maken.

 

Digitale diversiteit!

Voor elk kind hetzelfde toestel? Meestal een goed idee!
Toch is bij specifieke leernoden vaak een aangepast toestel nodig.
Waarom? Omdat ze de computer veel intensiever gebruiken.

Een voorbeeld: in Word is er een voorleesstem geïntegreerd. Handig toch! Als volwassene denk je dan dat dit voldoende is, maar als je dit frequent gebruikt, merk je dat je veel tijd verliest bij het instellen van de taal. Er zijn ook weinig aanpassingsmogelijkheden.  Specifieke voorleessoftware is noodzakelijk.

Zelf een toestel aanschaffen?

Algemeen merken we dat voor schoolwerk een computer niet ‘sterk’ moet zijn.
Volgt je kind een opleiding waar de computer één van de werkinstrumenten is, bv. video of fotografie? Dan zijn de vereisten wel belangrijk.

Weet dat een computer gemiddeld 3 jaar mee kan. Zeker wanneer je kind dagdagelijks de computer gebruikt bij verschillende lessen is dit belangrijk om rekening mee te houden.

Waar let je op?

Schermgrootte: groter is niet altijd beter. Het brengt extra gewicht mee en is voor sommige leerlingen moeilijk om overzicht te houden. 

Batterij: een goede batterij maakt dat de leerling niet steeds afhankelijk is van een stopcontact. Vaak zijn klaslokalen onvoldoende aangepast om met alle computers om te gaan.

Geheugen: het intern geheugen is belangrijker dan de opslagruimte. Schoolbestanden vragen typisch weinig schijfruimte. Het geheugen van een computer maakt dat je kind verschillende applicaties tegelijkertijd vlot kan gebruiken.

Oplader: momenteel zijn er veel toestellen die oplaadbaar zijn via USB-C. Ervoor zorgen dat je leerling een standaard aansluiting heeft, maakt dat je kind vlotter een oplader kan vinden in het netwerk.

Laptop vs. iPad vs. Chromebook

Hoe gebruik je zelf je toestel(len)?

Vaak gebruik je een toestel afhankelijk van de context. Met de tablet voor tv, een filmpje bekijken op de smartphone, een reis boeken via de laptop … Elk toestel heeft sterktes en zwaktes. 

Laptop

Eureka geeft de voorkeur aan een laptop. Leerlingen kunnen sneller hulp vinden in hun netwerk aangezien meer mensen vertrouwd zijn met een laptop. 

Het kunnen openzetten van verschillende documenten op het scherm is één van de grootste voordelen. Leerlingen moeten namelijk snel kunnen wisselen, maar ook kunnen vergelijken, overtypen, verwerken …

Tot slot is het beheer van bestanden eenvoudiger dan bij een Chromebook en tablet.

iPads/Tablets

Tablets zijn draagbaar, hebben een lange batterijduur en zijn uniform. De touchscreen maakt dat leerlingen interactief  en eenvoudig kunnen bedienen.

Een nadeel is dat je geen software kan installeren waardoor sommige specifieke programma’s niet beschikbaar zijn.

Chromebooks

Chromebooks zijn uniek doordat ze vooral gemaakt zijn om vlot door het internet te navigeren. Je logt in met je mailadres en je instellingen staan klaar. Hierdoor kan je vlot van gebruiker wisselen. Ideaal voor wie voornamelijk wat tekstverwerking doet en het internet verkent.

Maar ze hebben toch al een gsm?

Op een gsm heb je misschien dezelfde apps, maar toch ga je heel anders aan de slag. Een gsm is ideaal om ‘snel’ iets op te zoeken, maar van zodra je echt aan documenten wil werken, heb je een ander toestel nodig.

Scroll naar top
Waarom kom jij naar Eureka?

Welkom! Fijn dat je er bent. Verken de website of gebruik dit:

 

Ik zoek naar ondersteuning voor mijn kind:

Ik werk met kinderen als leerkracht, logo, … :

Ik wil Eureka Leuven leren kennen

Of zoek je misschien: ADIBib, CleverKids, Cirkelrekenen, infoavonden