Eureka Leuven

1 letter maakt het verschil

Start daarom met luisterlezen

Dit jaar viert Eureka ADIBib samen met Luisterpunt Bibliotheek het 10-jarig bestaan van Ik haat lezen. Dit vieren we met de campagne 1 letter maakt het verschil.  

Deze campagne toont de impact van 1 letter voor leerlingen met een leerstoornis. Ridder of redder? Het maakt een groot verschil. Door middel van deze campagne willen we de nadruk leggen op de tools die aangeboden worden voor leerlingen met een leerstoornis. We willen ouders, leerkrachten, leerlingen bewust maken van de mogelijkheden die er zijn. / Het is belangrijk dat de omgeving van leerlingen op de hoogte zijn van deze hulpmiddelen zodat deze leerlingen ook de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen, zowel in de klas als erbuiten. / Samen willen we mensen informeren en hen aan de slag laten gaan met de beschikbare hulpmiddelen. –> doelgroep: de omgeving van het kind: ouders, leerkrachten, grootouders, ondersteuners op de hoogte brengen van onze hulpmiddelen.  Iedereen verdient een kans om zijn talenten te ontwikkelen.

Luisterlezen = ADIBib + Luisterpunt
Luisterpunt doet de leesboeken, wij de schoolboeken. Samen zorgen we ervoor dat elk kind dat moeilijk leest zich kan ondersteunen met een voorgelezen versie. Bij leesboeken is dit door een ‘echte stem’, bij ons door de voorleessoftware van onze leveranciers.
Luisterlezen is lezen met ogen en oren. Zo ben je zeker dat wat je leest er ook echt staat en haal je meer tempo. Waarom luisterlezen? Simpel! Meer leesplezier en leeseffectiviteit! Leerlingen kunnen langer lezen en dus op die manier genieten van een tekst

Is het eerlijk? Mag het, moet het of mag het niet?
Absoluut! Het gaat om redelijke aanpassingen. Denk maar aan een digitale leesbril. Heeft iedereen een bril nodig? Neen, maar als iemand slecht ziet hopen we natuurlijk wel dat die deze persoon een bril gaat gebruiken. Dankzij de hulp van de overheid zijn onze tools gratis en creëren we dus meer gelijke kansen.

Enkel voor dyslexie?
Neen! Heb je moeilijkheden met lezen, schrijven of spellen? Dan kan je best al de hulpmiddelen leren gebruiken. Dat kan zijn door dyslexie, maar ook door bijvoorbeeld een visuele beperking zoals slechtziend. Ook anderstalige-nieuwkomers kunnen best leren luisterlezen. Voor de juiste doelgroep van ADIBib kan je terecht op de ‘voor wie’ pagina.

En hoe start je best?
Speciaal voor een goede start van het schooljaar hebben we een startpakket samengesteld zodat jullie meteen aan de slag kunnen!
Ga dus meteen naar ikhaatlezen.be en vraag het startpakket aan.


Ga naar IK HAAT LEZEN

Ik Haat Lezen-LeesKit!
Vraag onze GRATIS toolkit en ontvang:
– Video rond leestechnieken
– Oefenmaterialen
– Leestips
– Klinkende klankenquiz
en meer


Vraag startpakket aan

Eureka viert de Week van Dyslexie met de dystrack van AKTSI!

Tienduizenden leerlingen in Vlaanderen hebben dyslexie, dyscalculie, dysfasie en/of andere leerproblemen en leerstoornissen. Met deze dystrack willen we leerlingen, ouders, begeleiders,… bewust maken van de redelijke aanpassingen die voor handen zijn om leerlingen te ondersteunen.

Klik op de video en luister mee.

https://youtu.be/qmRKlo_7DX8

Ik haat lezen – escaperoom

Bekende auteurs zijn verdwenen! Ze werden voor de laatste keer gezien in de studio van Luisterpuntbibliotheek. Sindsdien is er geen enkel spoor.
Ontdek jij wat er met hen gebeurde? Kom snel meer te weten in deze escaperoom!

Voor echte speurders van 8 tot 12 jaar.  Speel het spel alleen of met je vrienden.
Er is geen tijdslimiet, neem dus zeker de tijd om rustig na te denken. De gemiddelde duur van deze escaperoom is 45 minuten.

TIPS:

  • Speel deze escaperoom om de computer of een tablet. Speel je toch via de gsm? Houd het scherm dan horizotaal.
  • Kijk rond in de kamers door met je muis te slepen op de computer of door met de vinger te vegen op tablet of gsm.
  • Beluister zeker alle opdrachten goed zodat je geen belangrijke informatie mist in je zoektocht.
  • Een pen en papier bij de hand? Misschien wil je wel iets neerschrijven.

Klik snel op de knop hieronder en start je zoektocht. Veel succes! 


Ga naar de escaperoom

Waarom beginnen?

 Gebruik maken van de juiste tools is erg belangrijk in de ondersteuning van onze leerlingen. Bekijk hieronder enkele getuigenissen. 

Krantenartikel


Video-reportage

Luisterlezen = luisteren met het papieren-boek in de hand

Leesboek = Luisterboek

Krachtig want
Menselijke stem
Anderslezen-APP
Pas snelheid aan

Zo klinkt het:



Ga naar Luisterpunt

Schoolboeken = ADIBoeken

Krachtig want
Computer stem
Klik & Lees
Schrijf in boeken

 

Zo klinkt het:



Ga naar ADIBib

Waarom starten?

LEERPLEZIER | MEER ZELFSTANDIGHEID | BETERE PUNTEN | BIJLEREN | LANGDURIGE ONDERSTEUNING | …


Play


Play


Play

Previous
Next

Ons project zou enkel mogelijk zijn door de steun van het Departement Onderwijs, door de uitgave van de boeken door GEWU. Ook door de dagelijkse inzet van onze softwareleveranciers en onze IT-partner Zenjoy werd dit mogelijk. Zij zijn dan ook onze echte ridders is nood. Je vind ons ook terug op sociale media. Volg ons op Instagram of Facebook

 

Ontdek meer

Vormingen leerstoornissen en
krachtige didactiek

Eureka Onderwijs, bron van expertise rond leerstoornissen

Gratis e-boek
Eureka: Leren en leven in je talent

TV-spot

https://youtu.be/2DK5dVdt8v8

FAQ

Wat zijn ADIBoeken?

ADIBoeken zijn aangepaste digitale boeken. Dit zijn dus digitale boeken die aangepast zijn om kinderen met schrijf en leesproblemen te ondersteunen in hun leerproces.

Hoe zijn deze boeken aangepast?

ADIBoeken maken gebruik van voorleessoftware. De boeken kunnen dus voorgelezen worden en kinderen kunnen in deze boeken typen. Typen heeft als voordeel dat de juistheid van de woorden nagekeken kunnen worden.

Wat zijn de voorwaarden?

Om een ADIBoek te verkrijgen heb je het juiste attest nodig alsook een gedrukte versie van het boek. Als laatste is het belangrijk dat je het boek bestelt op jouw naam.

Wat is een ADIBib-attest?

Een ADIBib-attest is een attest dat je nodig hebt om onze ADIBoeken digitaal te verkrijgen. Naast het ADIBib-attest verkrijg je de ADIBoeken ook als je een specifieke diagnose of verslag kan voorbrengen.

Het speciale aan het ADIBib-attest is dat elk kind met ernstige schrijf of lees problemen in aanmerking komt voor dit attest ook al is er geen diagnose gesteld of is er geen verslag. In samenspraak met het CLB wordt er beslist of het kind het attest krijgt of niet.

Wat is luisterlezen?

Luisterlezen is een techniek die kinderen met schriftelijke communicatieproblemen ondersteunt. Het kind beschikt over een schriftelijk boek én een identieke digitale versie die voorgelezen kan worden aan de hand van voorleessoftware. Zo kan elke leerling luisterend wat er op papier staat mee volgen.

Waar voorheen misschien een aversie bestond voor lezen, ontwikkelt er nu een waardering voor verhalen.

Eureka heeft niet enkel leesboeken ter beschikking maar ook schoolboeken: onze ADIBoeken.

Hoe werkt de luisterpuntbibliotheek?

De luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking. Je kan er aangepaste boeken verkrijgen indien de alledaagse boeken in de bibliotheken niet voldoen. Hier kan je onder andere luisterboeken verkrijgen.

Wat is een daisy-boek?

Daisy is een afkorting voor Digital Accessible Information System. Een Daisy boek is een al bestaand boek dat ingesproken is door een mens. De boeken zijn bedoeld voor kinderen of volwassenen met een leesbeperking.

De structuur van een daisy boek maakt mogelijk dat het boek kan behandeld worden als een normaal boek. Je kan de afspeelsnelheid aanpassen, zin per zin mee volgen,…

Is een luisterboek goed voor je?

Voor kinderen met dyslexie zijn luisterboeken een zeer goed alternatief ter compensatie voor de leesbeperking. Aan de hand van het luisterboek focussen kinderen namelijk meer op de inhoud. Minder energie gaat naar het juist lezen en het overkomen van de moeilijkheden waarmee kinderen met dyslexie dagelijks te maken hebben.

Daarbovenop gaan leesproblemen vaak gepaard met een verminderde motivatie om überhaupt te lezen. Door deze problemen te compenseren komt de motivatie al snel vanzelf.

Kan je een luisterboek ook lezen?

Ja! Als je een gedrukte versie hebt van het luisterboek kan je lezen samen met de auditieve ondersteuning. Als je werkt met dyslexiesoftware kan je de digitale dyslexiebestanden gebruiken om te lezen.

Scroll naar boven